Gustul Locului: Patrimoniul Alimentar și Potențialul Agro-Econologic al României

Dezbatere cu Carlo Petrini, fondatorul mişcării internaţionale Slow Food

Marţi, 15 martie 2016, Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA) împreună cu organizaţia Slow Food şi Slow Food in România organizează dezbaterea “Gustul locului: patrimoniul alimentar şi potenţialul agro-ecologic al României”. Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 18.00, la sediul SNSPA din Bd. Expoziţiei nr. 30A, Sala Multifuncţională (parter).

Într-o societate marcată de cuvintele-cheie “eficienţă” şi “performanţă”, agricultura la scară mică şi micii producători locali sunt în general priviţi ca anacronisme sau ca forme de precariat. Rolul acestora de custozi ai patrimoniului alimentar, ai peisajelor culturale şi ai echilibrului ecologic al ecosistemelor a fost redescoperit şi este revalorificat prin diverse politici publice sau iniţiative ale consumatorilor.

Carlo Petrini (preşedintele şi fondatorul mişcării internaţionale Slow Food) vine la SNSPA pentru un dialog cu prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, directorul Departamentului de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice). Cei doi vorbitori vor căuta răspuns la următoarele întrebări:

Care este şansa României rurale în sistem alimentar global? Cum pot fi agricultura sustenabilă şi hrana “slow” oportunităţi pentru prosperitatea agriculturii, a culturii gastronomice româneşti şi a potenţialului natural al României? Ce câştigă consumatorii din încurajarea producţiei de hrană “pe îndelete”? De ce alegerile noastre alimentare sunt o formă de politică?

 

Dezbaterea va fi urmată la ora 19.00 de proiecţia filmului documentar Slow Food Story (Italia 2013; 74’, subtitrări engleză).

 

Vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră pe una dintre adresele:

Monica Stroe (Departamentul de Sociologie al FSP–SNSPA): monica.stroe@politice.ro

Tiberiu Cazacioc (Slow Food in România): tiberiu.cazacioc@gmail.com.