Politici ale memoriei. Cazul Pogromului de la Iași (Proiecția filmului documentar Souvenirs de Iasi)

Filmul documentar Souvenirs de Iasi este realizat de tinarul regizor francez de origine romana Romulus Balazs, care, la 74 de ani de la Pogromul de la Iasi, impresionat de lectura unei carti a lui Matatias Carp despre Holocaustul din Romania, a incercat sa reconstituie memoria  Pogromului de la Iasi si a trenurilor mortii care au pornit de la gara din Iasi in iunie 1941. Filmul trateaza tema reperelor memoriei colective a Holocaustului si atinge problema recunoasterii institutionalizate a acesteia prin politici ale memoriei (placi comemorative, memoriale sau simboluri la gropile comune unde au fost ingropati evreii exterminati in timpul epurarilor etnice). Este politica actuala a memoriei Holocaustului din Romania urmarita adecvat de actori publici si institutionali? Sint reactiile societatii civile, mai ales după promulgarea legii 217/2015 (a Holocaustului), suficient de mature?

 

 

Facultatea de Științe Politice a SNSPA  vă invită pe 10 octombrie 2016, la orele 12, în Amfiteatrul A2, Etajul 1, Bd. Expoziției 30A, la proiecția filmului documentar ”Souvenirs de Iasi” de Romulus Balazs și la dezbaterea

Politici ale memoriei. Cazul Pogromului de la Iași

Moderator: Conf. univ. Dr. Cristian Pârvulescu

 Invitați:

Dl. Romulus Balazs

Prof. univ. Dr. Liviu Rotman

Conf. univ. Dr. Brîndușa Palade 

 

*Pentru colaj s-a folosit o fotografie din Arhiva CNSAS de la Pogromul din Iași (iunie, 1941), un desen al trenurilor morții al lui Samy Briss expus la expoziția ”Fragments of a Life”, tranzit.ro, Iași (Colecția Jil Silberstein, Elveția) și o fotografie a Coloanei Amintirii de la Memorialul Holocaustului din București.