MA Program in Labour Studies - Masteratul de studii de munca SNSPA

Forma: învățământ la zi (cu frecvență)

Durata: 2 ani (120 credite ECTS)

Coordonator program: Aurelian Muntean

Admitere: http://politice.ro/ro/labourstudies/admitere

Contact: Bd. Expoziției, nr. 30A, București 012104, România. Tel/fax: 0372.249.776; 021.310.1042
E-mail: labourstudies [at] politice {.} ro
Facebook: https://www.facebook.com/malabourstudies/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/13537764
Testimoniale alumni: http://politice.ro/ro/labourstudies/testimonials

 

DESCRIERE

Masteratul de studii de muncă este un program al Facultății de Științe Politice oferit în limba engleză, având durata de 2 ani (4 semestre; câte 30 ECTS in fiecare semestru). Prin abordarea trans-disciplinară (sociologie, științe politice, drept, științe economice, antropologie) și prin oferta de cursuri, este un program unic în România. Scopul Masteratului de Studii de Muncă este de a pregăti specialiști în relații de muncă și industriale, cu un accent pus pe abordarea comparativă și pe analiza de politici publice. Excelența academică și profesională sunt principiile de bază ale acestui program postuniversitar.

Programul de Masterat Studii de Muncă a devenit în anul 2016 membru al consorțiului European Master in Labour Studies Network, un program comun de masterate europene, care permite studenților să beneficieze de schimburi academice în cadrul programului Erasmus+ și să studieze un semestru la una dintre celelalte 13 universități membre ale consorțiului MEST/EMLS:
London School of Economics (UK)
Universitat Autonoma de Barcelona (Spania)
ISCTE Lisabona - Instituto Universitario de Lisboa (Portugalia)
Universität Bremen (Germania)
University College Dublin (Irlanda)
Université Catholique de Louvain (Belgia)
Univerza v Ljubljani (Slovenia)
Università degli Studi di Firenze (Italia)
Università degli Studi di Milano (Italia)
Universität Trier (Germania)
Warwick University (UK)
Université Toulouse 1 (Franta)
Universiteit van Amsterdam (Olanda)

Programul de învățământ al Masteratului de Studii de Muncă include următoarele cursuri:

 • MSMSP01: Relații de muncă comparate (Lect. Univ. Dr. Aurelian Muntean) (Semestrul 2, 8 ECTS)
 • MSMSP02: Stratificare și mobilitate socială (Conf. Univ. Dr. Cătălin Augustin Stoica) (Semestrul 1, 8 ECTS)
 • MSMSP03: Construcția pieței forței de muncă și instituțiile negocierilor colective în Europa (Lect. Univ. Dr. Arpad Todor) (Semestrul 3, 8 ECTS)
 • MSMSP04: Forme ale capitalismului (Lect. Univ. Dr. Aurelian Muntean) (Semestrul 2, 8 ECTS)
 • MSMSP05: Dreptul muncii european și internațional (Conf. Univ. Dr. Radu Popescu) (Semestrul 3, 7 ECTS)
 • MSMSP06: Migrație și muncă (Conf. Univ. Dr. Monica Șerban) (Semestrul 4, 8 ECTS)
 • MSMSP07: Managementul resurselor umane (Conf. Univ. Dr. Mihai Păunescu) (Semestrul 2, 7 ECTS)
 • MSMSP08: Sociologia grupurilor de interese (Lect. Univ. Dr. Aurelian Muntean) (Semestrul 3, 8 ECTS)
 • MSMSP09: Dialog civic și reprezentare socială (Conf. Univ. Dr. Cristian Pîrvulescu) (Semestrul 1, 7 ECTS)
 • MSMSP10: Recrutare, selecție și evaluare a resurselor umane (Lect. Univ. Dr. Cătălina Roșca) (Semestrul 1, 8 ECTS)
 • MSMSP11: Metode de analiză a datelor (Lect. Univ. Dr. Aurelian Muntean / Drd. George Matu) (Semestrul 1, 8 ECTS)
 • MSMSP12: Antropologia relațiilor de muncă (Lect. Univ. Dr. Bogdan Iancu / Dr. Elena Trifan) (Semestrul 2, 7 ECTS)
 • MSMSP13: Curs opțional deschis (Semestrul 3, 7 ECTS)
 • MSPSP14: Metode și tehnici pentru elaborarea lucrării de absolvire (Semestrul 4, 15 ECTS)

 

Acest masterat se adresează:

 • absolvenților de învățământ superior interesați de cercetarea relațiilor de muncă, a politicilor publice în domeniul pieței forței de muncă, a relațiilor dintre sindicate, firme și stat, a modelelor de instituții economice și sociale, a grupuri de interese, a instituțiilor de concertare a politicilor sociale, a politicilor de recrutare și pregătire a angajaților, producerea de strategii și analize predictive.
 • angajaților din sindicate, asociații patronale, companii (departamente de resurse umane și analiză de strategie), agenții guvernamentale, instituții locale ale statului, camere de comerț, care, urmând acest masterat, vor dobândi cunoștințe teoretice și practice despre tematici cum ar fi evaluarea politicilor sociale, fiscale și ale pieței forței de muncă, recrutarea forței de muncă, negocieri colective, strategii și analize predictive, problematica relațiilor dintre instituțiile statului, sindicate, asociații patronale și companii, pregătirea și implementarea acordurilor colective de muncă, producerea de strategii și analize predictive.

Abordarea curriculară este intra și trans-disciplinară, combinând cunoștințe de analiză, empirice și teoretice în specializările: Științe Politice, Sociologie, Economie, Antropologie, Drept, Relații Internaționale, Științele Educației, Filosofie, Psihologie, Administrație Publică, Jurnalism și Științele Comunicării.

Absolvenții vor putea dobândi noi aptitudini de a contextualiza informațiile obținute, de a identifica cele mai bune explicații, dar și de a propune soluții la probleme practice de funcționare a economiei și instituțiilor sociale. De asemenea, vor dobândi aptitudini avansate în folosirea instrumentelor de argumentare critică, colectare de informații și de date, și analizarea acestora folosind metode calitative și cantitative.

Pregătirea studenților de la acest masterat combină pregătirea practică (stagiu obligatoriu de internship în organizații precum companii private, camere de comerț, firme de consultanță, institute de cercetare, federații și confederații naționale sindicale, asociații patronale, cercetare de teren sub coordonarea unor profesori din programul masteral), cu pregătirea metodologică și teoretico-empirică comparativă prin cursurile descrise la secțiunea Structura Programului.

Veți putea dobândi competențe, aptitudini și cunoștințe ce vă vor face atractivi pentru angajatori precum instituții guvernamentale, organizații internaționale, comisii parlamentare, firme de consultanță și de resurse umane, ONG-uri, sindicate și patronate. Veți fi îndrumați de profesori de la Departamentul de Științe Politice și de la Departamentul de Sociologie din cadrul SNSPA, cu experiență vastă de predare și cercetare în aceste domenii.

Absolveții noștri lucrează în companii private, universitati publice sau private, sindicate, asociații patronale, instituții ale administrației publice locale sau centrale, sau își continuă programul de formare profesională la nivel de studii doctorale.

Masteratul de Studii de Muncă este acreditat ARACIS începând cu anul universitar 2013-2014, în ședința din 27.06.2013. Raportul ARACIS poate fi consultat aici.