- English
- Română
Mobilități Erasmus de Studiu
MOBILITĂȚI ERASMUS DE STUDIU SESIUNEA MARTIE 2025
FACULTATEA DE ȘTIINȚE POLITICE
Mobilități Erasmus de Studiu (selecție MARTIE 2025)
Facultatea de Științe Politice organizează prima sesiune de selecție pentru mobilități de studiu pentru anul universitar 2025-2026. Studenții pot beneficia de mobilități pentru semestrul I, semestrul II sau pentru ambele semestre ale anului universitar 2025-2026, cu o durată de minim 3 luni.
CALENDAR CONCURS
Sesiune de informare: 24 februarie 2025, ora 10.00, sala 710 sau online pe clasa 20: https://snspa.webex.com/meet/clasa20.fsp.20;
Depunerea dosarelor de înscriere: până pe 7 martie 2025, ora 23.59, folosind formularul https://forms.gle/do9okXaMq7pvbVs97;
Verificarea eligibilității și programarea interviurilor: 10 martie 2025 (candidații vor primi programarea interviurilor pe email);
Desfășurare interviuri: 11-12 martie 2025, online, prin platformă de videoconferințe;
Comunicarea rezultatelor selecției: 14 martie 2025 (pe email către candidați);
Confirmarea locului: 17 martie 2025 (pe email, la erasmus@politice.ro).
CRITERII DE ELIGIBILITATE
Sunt eligibili:
- Studenții înmatriculați în cadrul Facultății de Științe Politice în anul I, II, III licență și anul I master, învățământ la zi, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state participante la Programul Erasmus sau cetăţeni ai altor state decât cele participante la Programul Erasmus. Studenţii din anul al III-lea pot candida doar pentru locurile de masterat, cu condiţia să devină înmatriculați la unul dintre masteratele FSP în anul academic 2025-2026 în sesiunea de admitere iulie 2025. Pot participa la selecţie studenţi din alte facultăţi din cadrul SNSPA, cu condiţia să devină înmatriculați la unul dintre masteratele FSP în anul academic 2025-2026 în sesiunea de admitere iulie 2025.
- Studenţii pot să fi beneficiat deja, cu sau fără finanţare, de o mobilitate ERASMUS de studiu. Dacă studenții au beneficiat deja de o mobilitate Erasmus+ în același ciclu universitar, durata totală însumată a mobilităților (de studiu sau plasament, cu sau fără finanțare) nu poate depăși 12 luni în cadrul aceluiași ciclu universitar (licență, master, respectiv doctorat).
PARTICIPAREA LA CONCURS
Participarea la concurs constă în depunerea unui dosar de înscriere folosind formularul disponibil online la https://forms.gle/do9okXaMq7pvbVs97 și susținerea unui interviu.
Lista universităților partenere (CLICK pentru descărcare Lista Universităților partenere)
DOSARUL DE INSCRIERE
Dosarul de înscriere va fi trimis prin completarea formularului disponibil la adresahttps://forms.gle/do9okXaMq7pvbVs97 și va cuprinde OBLIGATORIU anexate următoarele documente, în format pdf:
- Cerere de înscriere (descarcă de aici)
- Adeverință de student și situația școlară
- Carte de identitate
- Curriculum Vitae
- Scrisoare de motivație semnată de candidat
Detalii:
- Cerere de înscriere semnată, cu evidenţierea a maxim 3 opţiuni de mobilitate (universitatea, domeniul de studiu și semestrul pentru care candidați); Aveţi dreptul de a include în cerere opţiunea 2 și 3, în caz că nu sunteţi selectat pentru prima opţiune. Redistribuirea se face în funcţie de locurile rămase libere şi de îndeplinirea criteriilor de evaluare; DOWNLOAD CERERE DE ÎNSCRIERE
- Pentru studenți: adeverinţă de student de la secretariat și (în caz de restanțe) situația școlară din ultimul semestru universitar; se obține online de la secretariat@politice.ro;
- Copie a cărții de identitate; Pentru studenţii care nu au cetăţenia unui stat membru UE: copie a permisului de şedere;
- Curriculum Vitae în limba română, semnat pe fiecare pagină;
- Scrisoare de motivație de 1 pagină, semnată, redactată în limba engleză sau în limba universității-gazdă, care să detalieze obiectivele academice concrete / programul de studiu vizat de candidat în mobilitate și rezultatele așteptate. Notă: pentru candidații la universități din Franța, Belgia sau Germania este obligatorie cunoașterea limbii franceze, respectiv germane (nivel minim B1) și redactarea scrisorii de motivație în limba respectivă, dacă în documentul Lista universităților partenere nu există altă cerință lingvistică. Scrisoarea de motivație se redactează doar pentru prima universitate pentru care optați, în limba corespunzătoare;
- Atestat/certificat de cunoaștere a limbii universității-gazdă sau a limbii engleze (atestatul poate fi emis de un centru de testare lingvistică). Dacă studentul nu deține un atestat/certificat de cunoaștere a limbii universității-gazdă, cunoștințele lingvistice vor fi testate în timpul interviului sau sub forma unei evaluări scrise. Candidații vor fi informați cu privire la metoda de testare.
Dosarele vor fi depuse în format electronic prin formularul de înscriere disponbil la adresa https://forms.gle/do9okXaMq7pvbVs97 . ATENȚIE! Documentele enumerate mai sus vor fi anexate la formular în format pdf (fiecare document va constitui un singur fișier). Nu sunt acceptate documente în formate foto (ex. jpg), nici documente trimise sub forma mai multor fișiere. Formularul nu permite revizuirea răspunsurilor după ce a fost transmis.
Dosarele care nu respectă integral cerințele enunțate mai sus vor fi respinse administrativ (vor fi declarate neeligibile).
INTERVIUL
Interviul se va desfășura prin platformă de videoconferințe. Interviul va trata prima opțiune din dosarul de concurs. În cadrul interviului, studenţii vor fi evaluaţi în funcţie de următoarele 5 criterii:
- performanțele academice și profesionale în domeniul de pregătire;
- calitatea motivației alegerii stagiului;
- cunoașterea limbii de studiu;
- cunoașterea programului academic al universității partenere și relevanța acestuia pentru cariera vizată de candidat;
- (daca e cazul) performanțele și gestionarea stagiilor de mobilitate de studiu anterioare.
COMUNICAREA REZULTATELOR ȘI CONFIRMAREA LOCULUI:
Rezultatele vor fi comunicate pe email candidaților. Candidații trebuie să confirme ocuparea locului pentru care au fost selectați, pe email la erasmus@politice.ro. Neconfirmarea locului în termenul stabilit atrage după sine pierderea acestuia.
FINANȚAREA MOBILITĂȚII
Valoarea grantului ERASMUS+ pentru studiu este de:
- 674 euro/lună pentru Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Estonia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.
- 606 euro/lună pentru: Bulgaria, Croaţia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Turcia, Ungaria.
- + 250 Euro/lună grant social, acordat studenţilor cu oportunităţi reduse (studenții care beneficiază de bursă socială acordată de SNSPA pe perioada mobilității Erasmus+, precum și alte categorii de studenți cu oportunități reduse)..
- La valoarea grantului se adaugă suportul financiar pentru costurile de transport, calculat în funcție de distanță, conform ratelor aplicabile disponibile aici: https://www.erasmusplus.ro/library/Superior/2024/Superior/doc%20contractuale/2024_KA131-HED_KA171-HED_Anexa%203.pdf
Programul Erasmus+ oferă granturi de cofinanţare, ceea ce înseamnă că grantul Erasmus+ nu este suficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Studenţii care confirmă participarea la programul Erasmus+ trebuie să îşi poată co-finanţa perioada de studiu în străinătate din fonduri proprii. Studenţii Erasmus sunt scutiţi de la plata taxelor de studiu, înscriere, examinare, acces în laboratoare sau în biblioteci şi zone de studiu, indiferent dacă primesc sau nu un grant Erasmus +. Pe perioada studiilor Erasmus în străinătate, studenţii trebuie să primească în continuare orice bursă sau împrumut de care beneficiau în ţara lor de origine (bursă de studiu, bursă socială etc). Grantul Erasmus+ pentru studiu se alocă în două tranșe: 80% la începutul mobilității și 20% după validarea mobilității (la întoarcerea din mobilitate).
Studenții care optează pentru mijloace de transport din categoria „non-green travel” pentru efectuarea deplasării pot primi până la maximum 2 zile de sprijin individual suplimentar (pentru o zi de transport înainte de activitate și o zi de transport după activitate) necesare efectuării călătoriei dus – întors, iar cei care optează pentru a utiliza mijloace de transport din categoria „green travel” (autobuz, tren, mașină personală în regim de carpooling) pentru efectuarea deplasării pot primi până la maximum 6 zile de sprijin individual suplimentar pentru zilele de transport necesare efectuării călătoriei dus-întors.
Studenţii cu nevoi speciale, a căror condiție fizică, mentală sau de sănătate este de așa natură încât participarea la mobilitate nu este posibilă fără sprijin suplimentar, care necesită efectuarea unei vizite pregătitoare în vederea participării la mobilitate, precum și în cazul în care necesită însoțitor pe durata mobilității sunt rugați să se adreseze biroului Erasmus.
CONTACT ERASMUS+
Pe durata procesului de aplicare puteți adresa întrebări pe email la adresa erasmus@politice.ro (Coordonatoare: Monica Stroe).
Biroul Erasmus+ FSP: Prof. Univ. Dr. Andrei Țăranu ataranu@gmail.com; Lect. Univ. Dr. Monica Stroe monica.stroe@politice.ro, dna. Janina Mitru (erasmus@politice.ro).;
Biroul Erasmus+ SNSPA: Conf. Univ. Dr. Crina Rădulescu crina.radulescu@administratiepublica.eu;
Site Erasmus+ SNSPA: http://erasmus.snspa.ro/;
Site Erasmus+ FSP: http://www.politice.ro/erasmus.