- English
- Română
Apelul comunității Facultății de Științe Politice a SNSPA pentru democrație și pluralism
Comunitatea Facultății de Științe Politice din SNSPA, la fel ca întreaga instituție, a fost întemeiată pentru a profesionaliza disciplina științelor politice, pentru a educa persoanele care vor lucra în administrația publică, partide și societatea civilă, și, esențial, pentru a susține democrația și valorile ei. Este o misiune de conștiință, asumată în spiritul și litera Constituției noastre. Timp de 30 de ani am contribuit în toate privințele la consolidarea democratică. Prin natura disciplinei noastre am fost însă avertizați devreme în privința riscurilor și vulnerabilităților de pe această traiectorie. Turnura politicii din România ne obligă să ne responsabilizăm și să lansăm acest Apel.
Democrația românească este în pericol, așa cum a fost și este și în alte țări. Țări cu regimuri democratice au devenit din ce în ce mai autoritare și iliberale, negând demnitatea umană, egalitatea și drepturile fundamentale. Țări cu statut de puteri globale și regionale și-au făcut un proiect din a slăbi democrația în Europa. Platformele sociale au evoluat mult mai rapid decât capacitatea autorităților de a le reglementa, făcând procesul politic dependent de algoritmii lor. Decenii de neglijare a educației ne-au făcut vulnerabili la răspândirea urii și propagandei. Instituțiile noastre abilitate au închis ochii la propagarea ideilor de extremă-dreapta, sancționabile prin legi, dar niciodată luate în serios și combătute ca atare. Alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 ne-au arătat ce preț trebuie să plătim cu toții. În ansamblu, avem mai puțină încredere în sistemul democratic, dar și unii în alții.
Nu este prea târziu pentru a veni cu soluții. Avem însă nevoie de voință politică, responsabilitate și curaj pentru a prezerva și întări democrația românească. Îi încurajăm pe cetățeni să reziste tentativelor de a manipula și învrăjbi venite din partea politicienilor, partidelor, sau unor grupuri din interiorul bisericilor și cultelor care promovează idei intolerante și anticreștine periculoase. Cerem autorităților publice să aplice strict legislația privind răspândirea urii, ideilor și simbolurile ideologiilor criminale ale secolului 20. Le solicităm de asemenea să devină pro-active în reglementarea și sancționarea platformelor sociale care permit campanii electorale ilegale.
Le cerem celor din AUR, SOS și POT să renunțe la elementele de extremism de dreapta, xenofobe și populiste - idei, persoane, simboluri, care aparțin fascismului și variantelor sale legionare. Le solicităm să respecte Constituția în litera și spiritul ei, inclusiv apartenența constructivă la NATO și Uniunea Europeană, precum și să reziste tentației de a primi sprijin extern din partea unor state nedemocratice. Le cerem celor din PSD, PNL, USR și UDMR să ia în serios semnalele cetățenilor: adresați-vă celor care se simt lăsați în urmă, asigurați-vă că instituțiile funcționează corect pentru toată lumea și investiți resurse în rezolvarea problemelor celor mai vulnerabili dintre noi, destructurați clientelele de partid, promovați oameni integri și competenți în poziții publice.
Solicităm aceste lucruri pentru că alternativa duce la polarizare, sărăcire, creșterea în intensitate a violenței simbolice, care poate ușor conduce la cea fizică, precum și la blocarea drumului nostru european. Suntem convinși că putem menține pluralismul democratic, dar o putem face doar dacă îl vom curăța de extremismul de dreapta precum și de influențele externe nefaste. De asemenea, îl vom putea menține dacă îl vom dubla cu integritate și grijă față de ceilalți. România a avansat mult, economic și social, în ultimele decenii, cu toate dificultățile acestui drum, și este responsabilitatea noastră să menținem această direcție, pentru noi și pentru urmașii noștri.
Semnatari (în ordine alfabetică):
Cătălina Maria Andronescu, Studentă reprezentantă
Remus Gabriel Anghel, Profesor universitar dr.
Gabriela Georgeta Beceanu, Studentă reprezentantă
Bogdan Bucur, Lector universitar dr.
Vlad Bujdei-Tebeica, Asistent universitar dr.
Augustin Cambosie, Cadru didactic asociat
Victor Ciobotaru, Doctorand în Științe Politice
Măriuca Oana Constantin, Lector universitar dr.
Claudiu Crăciun, Lector universitar dr.
Oana-Alexandra Dervis, Asistent universitar dr.
Alexandru Dincovici, Cadru didactic asociat
Alina Dragolea, Conf. univ. dr.
Bogdan Florian, Lector universitar dr
Eugen Gabor, Asistent universitar dr.
Raluca Grosescu, Lector universitar dr.
Bogdan Iancu, Lector universitar dr.
Oana Andreea Ion, Lector universitar dr.
Gabriela-Roxana Irod, Doctorandă în Științe Politice
Diana Elena Neaga, Lector universitar dr.
Adrian Niculescu, Conferențiar universitar dr.
Brîndușa Palade, Conferențiar universitar dr.
Catalin Partenie, Conferentiar universitar dr.
Cristian Pîrvulescu, Conferențiar universitar dr.
Marius Precupețu, Conferențiar universitar dr.
Henry Rammelt, Cadru didactic asociat
Nicolae-Alexandru Rădulescu, Student reprezentant
Rareș Rădoiu, Doctorand în Științe Politice
Xhenis Shehu, Doctorandă în Științe Politice
Monica Stroe, Lector universitar dr.
Teodora Cristiana Şandru, Studentă reprezentantă
Doina-Olga Ștefănescu, Conferențiar universitar dr.
Arpad Todor, Conferențiar universitar dr.
Vlad Terteleac, Asistent universitar drd.
Elena Adriana Țic, Doctorandă în Științe Politice
Andrei Țăranu, Profesor universitar dr.
Mihai Ungureanu, Conferențiar universitar dr.
Alexandru Zamfir, Asistent universitar dr.