- English
- Română
Testimoniale Erasmus+
Simina Stoian (absolventă FSP, mobilitate Erasmus+ la Universite Paris Nanterre, Master in Digital, New Technology and Public Policy, Sciences Po Paris)
În toamna anului 2015 îmi începeam Erasmus-ul de un an în Paris – singură, cu o franceză conversațională învățată pe Youtube și cu o lucrare de licență de pregătit. S-a dovedit a fi cea mai bună decizie pe care am putut-o lua vreodată, atât din punct de vedere academic, cât și personal.
Adaptarea la o nouă limbă și cultură, provocările datorate sistemului educațional diferit, mi-au dat ocazia să mă autodepășesc și mi-au sporit încrederea în propriile forțe. De la istoria politică a Franței până la problemele sale strategice contemporane, am fost expusă unei abordări academice cu totul noi, ce mi-a oferit o cunoaștere unică. Mai mult, diversitatea culturală a Parisului și oamenii pe care am avut ocazia să îi întâlnesc mi-au deschis orizonturile și reprezintă motivul pentru care ulterior am aplicat pentru o bursa Erasmus de practică tot în Paris.
În toamna anului 2017 voi începe studiile de master la Sciences Po Paris. Doi ani mai târziu realizez cât de diferită ar fi fost studenția mea dacă nu aș fi deschis acel mail cu ofertele Erasmus și mi-aș fi zis că merită să îmi asum minimul risc de a ieși din zona de confort.
Bursele Erasmus sunt, cu siguranță, cea mai frumoasă experiență pe care vi-o puteți oferi în studenție. Profitați, alegeți să descoperiți lumea și testați-vă propriile limite!
Adela Alexandru (studentă SP anul III, mobilitate Erasmus+ la Charles University Praga)
Să aplic pentru Erasmus a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în 20 de ani și nu exagerez cu nimic când fac această afirmație. Experiența Erasmus mi-a oferit oportunitatea de a mă maturiza, de a simți independență, de a studia la o universitate de prestigiu și de a-mi face prieteni din toate colțurile lumii. Charles University a fost o opțiune extraordinară și m-am întors cu un bagaj de cunoștințe îmbogățit, în domenii diverse de la planificarea urbană a orașului Praga și minorități etnice în țările din centrul și estul Europei, până la politica de coeziune a Uniunii Europene. Am trăit momente unice, alături de prietenii care mi-au devenit familie și pe care abia aștept să îi revăd. Asemenea eroilor din basme, simt că experiența Erasmus a fost o partea importantă din drumul meu inițiatic, și cred că aveam nevoie de această experiență pentru a deveni mult mai încrezătoare în forțele proprii.
Jasmina Al-Qaisi (absolventă Master Studii vizuale și societate, Erasmus+ la Universitatea din Ljubljana, curator la SAVVY Contemporary, Berlin)
Slovenia e o surpriza vizuala coplesitoare. Ljubljana e un oras cu o greutate incantatoare. Si Universitatea este un loc al prilejurilor neasteptate. Daca pornesti cu putina curiozitate si indrazneala, ajungi ca mine – sa stii mai multe ca localnicii. Disponibilitatea si dedicarea profesorilor din facultatea care m-a gazduit, Facultatea de Stiinte Sociale, creaza sanse educationale speciale. Disponibilitatea sistemului, care iti permite sa te inscrii una-doua la cursuri din stiinte conexe, m-a investit cu perspective si cunostine de care ma bucur nespus. Un motiv seducator pentru fugari este si faptul ca poti sa vezi imprejurimile: pana la Zagreb doua ore, pana la Viena doua ore, pana la Venetia doua ore, plus Serbia, Bosnia, Kosovo la alte cateva ore. In plus, activitatile culturale si sociale independente condimenteaza fiecare dupa-amiaza. Re-co-mand. Cu drag.
Mihai Dănilă (student SP anul III, mobilitate Erasmus+ la Universita degli Studi di Bologna)
Mobilitatea Erasmus de care am beneficiat a reprezentat una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Cand am ajuns pe Aeroportul din Bologna îmi spuneam în gand că este aventura vieții mele... chiar a fost. Primul zbor cu avionul, prima țară străină, primul rol jucat în cadrul unei piesă de teatru alături de studenți străini, primele cursuri într-o limbă străină. Toate aceste lucruri, alături de multe alte aspecte, m-au facut să privesc cu alți ochi viața de student, să înțeleg că echilibrul între studiu și distracție nu este imposibil.
Cezara Gheorghe (absolventă Master Studii vizuale și societate, Erasmus+ la Westfälische Wilhelms-Universität Münster, angajată Oracle România)
Am ajuns în Münster, Germania cu un singur geamantan imens si cu o mulțime de frici și speranțe. Aș putea să povestesc despre ce am trăit aici în zeci de pagini, poate chiar mai mult. Nu cred că are prea mare importanță, însă, pentru că unul din lucrurile pe care le-am învățat aici este că nimic nu o să te pregătească pentru ceea ce înseamnă experiența Erasmus. Nici articole de pe internet, nici testimonialele altor studenți, nici liste cu 10 lucruri pe care trebuie să…
Cine urma să îmi spună ce înseamnă să mergi prin ploaie 10 kilometri cu bicicleta la 2 noaptea alături de doi americani, un spaniol și două poloneze? Cine putea să îmi spună că la subsolul Institutului de Etnologie se află o mică bucătărie-cafenea care se numește Cafe Malinowski și că acolo o să am parte de cele mai interesante conversații din lume cu oameni din Germania, Siria, Rusia și India? Cum aș fi putut să știu cât de mult o să mă chinui cu limba germană, cât de fericită o să mă facă fiecare mică victorie de a începe și a termina o conversație cu un nativ în limba lui sau cât de dor o să mi se facă de aglomerația Bucureștiului în ciuda faptului că sunt în unul dintre cele mai verzi și mai frumoase orașe nemțești?
Experiența Erasmus nu o să fie despre cât de mulți oameni din țări diferite o să cunoști, deși o să fie și cu asta. Nu o să fie despre călătorii și petreceri, deși nu o să lipsească. Poate nici nu o să fie despre marea descoperire de sine, deși este imposibil să nu te cunoști mai bine în cele mai străine locuri. O să fie despre lucrurile pe care nu o să le mai iei de-a gata, o să îți dai seama cât suntem de asemănători în diferențele noastre și o să crezi mai mult: în tine, în prietenii noi și în ăia vechi, în lumea din jurul tău.
Testimonialele nu o să te pregătească în niciun fel pentru ce o să găsești în cadrul unei experiențe Erasmus. Dar pot să te inspire să iei o decizie, iar dacă ar fi să ofer puțină inspirație acum, la final de mobilitate, uite ce aș spune: Ia-ți inima în dinți și pleacă. Cât mai repede, cât mai departe, cât mai mult timp. O să te provoace în feluri în care nici măcar nu poți să ți le imaginezi.
Cristina Irian (absolventă Master Studii vizuale și societate, Erasmus+ la Universita degli Studi di Perugia, doctorandă la Universitatea Națională de Arte)
Perugia este un oras cu foarte multe scari si strazi intortocheate. Mi s-a zis asta inainte de a le vedea, dar de cum am inceput sa le parcurg, m-am si convins. Sunt multe. Avantajul este ca duc in locuri interesante, care nu stau agatate in harti turistice. Dai de o inghetata buna, mai schimbi o vorba cu lumea, mai afli cate ceva, mai primesti o invitatie pe la un eveniment de cartier.
Centrul universitar este chiar in centru, iar sediul Scolii de Antropologie a Universitatii Perugia (UniPg), a fost numit, de catre noi, cei de la master, casa noastra. Este cea mai veche cladire -palat din centrul orasului si nu e nici prea mare si nici prea mica, iar oamenii din ea sunt de treaba. Odata cu inceperea activitatilor practice pe teren, impreuna cu colegii de la master, am cunoscut un grup de artisti dintr-un cartier al orasului, in care am decis ulterior sa imi continui cercetarea de teren si sa scriu lucrarea de disertatie.
E un loc bun de explorat. Din Bucuresti in Perugia se ajunge usor si direct cu avionul. Orasul e plin de expozitii si evenimente foarte speciale, precum Festivalul de Fotografie Sociala, Festivalul International al Jurnalismului. In jurul orasului se ajunge usor cu trenul intr-o multime de mici localitati, multe aflate in vecinanatatea lacului Trasimeno, care tine loc de mare in Umbria. Din Perugia in Florenta, Roma, Bologna distantele sunt destul de mici (2 – 4 ore) si de usor de parcurs cu trenul sau bus.
Alexandru Liță (absolvent Masterat Studii de Muncă/ MA in Labour Studies, Erasmus+ la Universitat Bremen)
The master program in Labour Studies and its membership in the European Master in Labour Studies Network offered me the possibility to go to study one semester at Universitat Bremen and to see what does labour studies mean for German researchers/professors and how much power has this field of study in German institutional design. For me Erasmus+ was both academic life and having fun. I experienced the academic life in one of the most prestigious universities in Germany and also, had fun. I was reading academic articles about the welfare state and the feminist critique of it in the noon and afternoon, and in the night I was spending time with friends. In the morning I was preparing a presentation about the Romanian labour relations, for the next week, and in the afternoon I was drinking a beer in the Wesser Stadium at football match between Werder Bremen and RB Leipzig. Finally, I spent my birthday in one of the biggest anti-capitalist protest (NO G20) in the recent history of the German state.